dijous, 29 d’octubre del 2009

Vídeo de la primavera



El passat dijous dia 29 d'octubre a la classe de gestió de la informació i TIC vaig formar aquest vídeo de la primavera amb el programa windows movie maker.

Primer vaig agafar una imatge del google i la vaig modificar amb el programa gimp perquè tingués les mesures adients. Desprès amb el programa audacity vaig agafar una cançó d'una carpeta de l'ordinador i vaig gravar un poema amb la meva veu a sobre.

Finalment amb el programa windows movie maker vaig col·locar la imatge juntament amb la música i el poema i he fet aquest vídeo que parla sobre la primavera.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

El procés de composició escrita


Per a qualseval situació de comunicació hem de tenir en compte els següents conceptes:


El Propòsit


• Què vull aconseguir amb aquest escrit?

• Com vull que reaccionin els lectors i les lectores?

• Què vull que facin amb el meu text?

• Com puc formular amb poques paraules el meu propòsit?

L' audiència- Receptor


• Què sé de les persones que llegiran el text?

• Què saben del tema de què escric?

• Quin impacte vull causar-los?

• Quina informació els haig d'explicar?

• Com els l’haig d'explicar?

• Quan llegiran el text? Com?

Autor- Emissor


• Quina relació espero establir amb l'audiència?

• Com vull presentar-me?

• Quina imatge meva vull projectar en l’escrit?

• Quin to vull adoptar?

• Què saben de mi els lectors i les lectores?

Escrit (missatge)


• Com serà aquest escrit que faré?

• Serà gaire llarg /curt?

• Quin llenguatge faré servir?

• Quantes parts tindrà?

• Com me l'imagino?


Per tant una de les estructures principals és preparar el que hem de parlar, parlar-ne i parlar del que hem parlat, tenint sempre en compte l'objectiu que volem expressar, el públic en el que ens dirigim i la relació entre nosaltres i el públic.


dijous, 22 d’octubre del 2009

Característiques de l'exposició oral

L'exposició oral presenta una sèrie de trets peculiars que l'allunyen considerablement de la transmissió escrita de la informació: El receptor està present en el moment de la comunicació i influïx en ella mitjançant la seva actitud i les seves reaccions.

Amb freqüència l'exposició oral es fa davant un auditori o conjunt d'oïdors, que de vegades poden interrompre a l'emissor per a fer-li alguna pregunta o un comentari. Els errors que es cometen en el curs de l'exposició poden ser corregits, però no «esborrats».

Fase prèvia a l'exposició oral

Per grans que siguin la nostra capacitat expressiva i el nostre coneixement de la matèria, una exposició oral no s'improvisa. Per a tenir èxit, hem de preparar minuciosament el contingut de l'exposició, així com els recursos i materials de suport i la forma d'expressió, donant resposta a un conjunt de qüestions:

· Sobre quin tema va a tractar l'exposició.

· Quines idees anem a desenvolupar.

· En quin ordre anem a exposar aquestes idees.

· Quins recursos i materials de suport -pissarra, diapositives, transparències, ordinador, etc.- anem a emprar.

· Quin to: informal, seriós, divulgatiu... anem a adoptar.

Una de les tasques claus de la fase de preparació és l'elaboració d'un guió.

  • El guió és un esquema que recull els punts essencials que es van a desenvolupar.

Es tracta d'un instrument molt valuós, ja que ens permet presentar les idees segons un ordre fixat per endavant, alhora que redueïx les possibilitats que oblidem algunes qüestions importants o ens quedem embussats. Un bon guió ha de satisfer els següents requisits:

· Ha d'incloure les idees principals de l'exposició, expressades de forma clara.

· Ha d'oferir una estructura clara, amb les idees organitzades i jerarquitzades. Solament d'aquesta manera podrem accedir ràpidament a la informació que busquem.

· Ha de ser obert, és a dir, ha de permetre la inclusió de noves idees.

· Ha de contenir tots aquelles dades (dates, noms, cites) que es puguin reproduir de forma literal.

És recomanable organitzar el guió en dues columnes. En una d'elles anotarem els títols dels apartats i les idees essencials de l'exposició; en l'altra, consignarem els recursos que anem a utilitzar durant l'exposició (diapositives, gràfics, transparències, documents...).

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Qui ets tu?



Una noia que no es vol amagar.


L’Anna és una noia de divuit anys, és de Manresa però actualment viu a Barcelona en una residència d’estudiants lluny de la seva família, però gràcies al seu caràcter obert i comunicatiu no té problemes en relacionar-se. Per això crec que hi ha poques persones a la classe que no saben encara qui és l’Anna.

A primera vista l’Anna sembla una persona decidida i amb unes idees molt clares, disposada a aconseguir els objectius que es proposi.
Per lo xerraire i enèrgica que és, quasi tothom deu haver notat la seva presència alegre i agradable en l’ambient de classe.

Crec que demostra ser una persona sincera, ja que no té cap problema en dir-te les coses a la cara i opinar sobre el que pensa i valenta perquè lluita pels seus interessos.
Una de les coses que em van cridar l’atenció quan la vaig conèixer van ser els seus petits ulls verds que s’amaguen darrera de les ulleres però que transmeten una sensació tranquil·litzadora i relaxant.

Però sobretot l’Anna sembla ser una persona divertida i optimista que quan menys t’ho esperes et contagia el seu riure cridaner i escandalós.

divendres, 16 d’octubre del 2009

Diferències entre comunicació oral i la comunicació escrita

Diferències contextuals:
  • La comunicació oral és inmediata en el temps i es basa en el canal auditiu. El receptor percep successivament els diversos signes del text i és més ràpid i àgil que l'escrit. Exalta la comunicació efímera on els sons només són perceptibles el temps que duren en l'aire i utilitza molt els codis no verbals.
  • En canvi la comunicació escrita es basa en el canal visual i es diferida en el temps i l'espai. El receptor percep simultàniament els signes del text, és una comunicació elavorada ja que l'emissor pot corretgir i refer el text, sense deixar rastres. Utilitza pocs codis no verbals i no hi ha interacció durant la composició.
Diferències textuals:
  • Adequació
- La comunicació oral té tendència a marcar la procedència dialectal i està associat a temes generals, graus de formalitat...

- En el canal escrit hi ha tendència a neutralitzar les marques de procedència de l'emissor i està associat a temes específics.
  • Coherència
- En el canal oral hi ha presència de digressions, repeticions... Té una estructura del text oberta i poc estereotipades.

- En el canal escrit hi ha una sel·lecció molt precisa de la informació, és menys redundant, en definitiva és una estructura tancada i estereotipada.
  • Cohesió
- El canal oral és menys gramatical i utilitza tots els elements paralingüistics i codis no verbals.

- El canal escrit és més gramatical i utilitza pocs codis no verbals.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

Educació preveu digitalitzar aquest curs totes les aules de cinquè

• Compta que els 420.000 alumnes de 10 anys tindran ordinador portàtil a Espanya


Les tecnologies de la informació i la comunicació han de passar de ser un suport a convertir-se en part fonamental de l’aprenentatge.
Amb aquest objectiu, el Consell de Ministres van aprovar la posada en marxa de l’ambiciós programa Escola 2.0, que preveu la digitalització a tot Espanya –durant el curs que s’inicia– d’almenys 14.400 aules, totes les de cinquè, amb pissarres digitals i terminals portàtils per a cada alumne amb connexió a internet; a més de la formació específica de 20.000 professors per als 420.000 alumnes d’aquest curs (10-11 anys) dels col·legis públics i concertats.
Es pretén que comencin a estudiar amb els seus respectius ordinadors uns 7.100 alumnes de 300 aules. Un dels objectius consisteix que durant el primer trimestre del curs «ja disposin de l’ordinador dos de cada tres alumnes». A més llarg termini, el Govern vol estendre el projecte al llarg de tota la legislatura fins a sisè de primària i primer i segon de secundària.

L’ordinador dels alumnes estarà dotat d’un processador de baix consum, un disc dur d’almenys 60 gigabytes i una pantalla de 10 polzades. Serà capaç de suportar aplicacions i software educatiu d’última generació, i estarà dotat de connexió tant per cable com per xarxa sense fil (wifi). El professor disposarà d’un ordinador d’unes prestacions tècniques que seran iguals o superiors i que permetrà controlar la pissarra i el projector digital.

Les famílies hauran de pagar la meitat del preu de l'ordinador, 150 euros, una suma que les associacions parentals s'haurien estimat més d'estalviar-se. De totes maneres, els alumnes amb menys recursos no hauran de pagar res.

Reflexió

Crec que pot ser una proposta molt acertada ja que ajudarà als nens a millorar en l'àmbit de la tecnologia i els oferirà una nova manera d'estudiar o de fer les coses que potser els pot motivar més que l'anterior però també crec es necessita informar a les famílies correctament ja que elles hauran de pagar la meitat del preu de l'ordinador i podem tenir dubtes de com es farà, a la pràctica, el canvi.

Aquesta notícia la podeu veure a la web elperiódico.cat