dijous, 22 d’octubre del 2009

Característiques de l'exposició oral

L'exposició oral presenta una sèrie de trets peculiars que l'allunyen considerablement de la transmissió escrita de la informació: El receptor està present en el moment de la comunicació i influïx en ella mitjançant la seva actitud i les seves reaccions.

Amb freqüència l'exposició oral es fa davant un auditori o conjunt d'oïdors, que de vegades poden interrompre a l'emissor per a fer-li alguna pregunta o un comentari. Els errors que es cometen en el curs de l'exposició poden ser corregits, però no «esborrats».

Fase prèvia a l'exposició oral

Per grans que siguin la nostra capacitat expressiva i el nostre coneixement de la matèria, una exposició oral no s'improvisa. Per a tenir èxit, hem de preparar minuciosament el contingut de l'exposició, així com els recursos i materials de suport i la forma d'expressió, donant resposta a un conjunt de qüestions:

· Sobre quin tema va a tractar l'exposició.

· Quines idees anem a desenvolupar.

· En quin ordre anem a exposar aquestes idees.

· Quins recursos i materials de suport -pissarra, diapositives, transparències, ordinador, etc.- anem a emprar.

· Quin to: informal, seriós, divulgatiu... anem a adoptar.

Una de les tasques claus de la fase de preparació és l'elaboració d'un guió.

  • El guió és un esquema que recull els punts essencials que es van a desenvolupar.

Es tracta d'un instrument molt valuós, ja que ens permet presentar les idees segons un ordre fixat per endavant, alhora que redueïx les possibilitats que oblidem algunes qüestions importants o ens quedem embussats. Un bon guió ha de satisfer els següents requisits:

· Ha d'incloure les idees principals de l'exposició, expressades de forma clara.

· Ha d'oferir una estructura clara, amb les idees organitzades i jerarquitzades. Solament d'aquesta manera podrem accedir ràpidament a la informació que busquem.

· Ha de ser obert, és a dir, ha de permetre la inclusió de noves idees.

· Ha de contenir tots aquelles dades (dates, noms, cites) que es puguin reproduir de forma literal.

És recomanable organitzar el guió en dues columnes. En una d'elles anotarem els títols dels apartats i les idees essencials de l'exposició; en l'altra, consignarem els recursos que anem a utilitzar durant l'exposició (diapositives, gràfics, transparències, documents...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada